El concepte d'entrenament funcional (functional training) ha rebut molta atenció en els últims anys. Alguns esportistes d'elit i alguns famosos que fan esport pregonen els seus magnífics resultats. Però d'altra banda, encara que molts entrenadors personals o preparadors físics es publicitan com a experts en entrenament funcional (functional trainers), en ocasions passen per alt els punts clau en l'aplicació efectiva d'aquesta metodologia que ja té bastants anys d'existència.

Per definició “l'entrenament funcional” significa entrenar amb un propòsit. En altres paraules ha de tenir un efecte positiu en l'activitat o esport que es practica.

Entrenament funcional és entrenar amb un propòsit concret. Tot l'entrenament es dissenya i enfoca per aconseguir l'objectiu.

L'entrenament funcional adopta la multi-faceta (diversitat d'exercicis) i un acostament integrat per millorar la força i el condicionament total d'aquells que ho utilitzen. Originalment aquest acostament funcional estava circumscrit a àmbits de la rehabilitació i la medicina esportiva.

Els rehabilitadores i terapeutes no només han de retornar a l'esportista al seu patró de vida quotidià sinó també al més alt nivell perquè els preparadors físics puguin recuperar el seu màxim rendiment.

L'entrenament funcional és un entrenament enfocat a un objectiu

En la vida quotidiana el terapeuta que treballa amb un paleta que ha sofert una lesió ensenya al pacient a aixecar caixes, arrossegar el carretó, tirar de la corriola per elevar cubetes, deixar materials pesats en el sòl; en definitiva, enfortir els grups musculars principals i auxiliars per poder corregir i mantenir una postura correcta i eficient durant les seves tasques principals. Això és entrenament funcional. Tot l'entrenament enfocat i dissenyat específicament cap a un objectiu concret.

L'entrenament funcional ha d'integrar tots els aspectes del moviment humà. Per arribar a tenir un enteniment complet d'aquest acostament, l'interessat ha d'arribar a ser un estudiós del moviment humà, observar als nens jugar, als adults en el treball i als esportistes durant la competició analitzant cada moviment, punt de suport, gir, salt, frenada, etc.

ja que la vida, com l'esport, és un esdeveniment caòtic i impredictible, el nostre entrenament hauria de reflectir fins a cert punt aquesta realitat. Des d'aquest punt de vista, el bon entrenador funcional té una mica d'artista i trobar a l'entrenador adequat marcarà la diferència entre l'èxit i el fracàs de l'entrenament.

Als enllaços i articles que t'oferim trobaràs pautes i informació sobre l'entrenament funcional que t'ajudaran tant si et vols dedicar a això professionalment com si el teu interès és per trobar a un bon entrenador funcional o conèixer les bases per poder dissenyar el teu propi entrenament funcional.