La pràctica esportiva regular i controlada no només beneficia a la nostra condició física; també proporciona un equilibri mental que influeix en la percepció d'un benestar generalitzat. Unit a l'estat físic de cada persona està el seu equilibri mental, els beneficis generats del qual per l'activitat esportiva “no es veuen, no es toquen”. La major visibilitat dels resultats físics mitjançant una millora muscular, provoca que l'esport es relacioni amb les persones joves. No obstant això, els resultats psicològics fan de l'exercici una activitat necessària en qualsevol edat.

Aixecar-se del sofà i començar a fer exercici permet posar fi a una pràctica sedentària que pot degenerar en malalties coronàries o neurovasculares. Aquest primer pas suposa “un canvi en l'estil de vida important, un canvi mental”.

Encara s'està estudiant la repercussió de l'exercici físic sobre la salut mental. L'esport actua sobre el sistema nerviós central, estabilitzant determinades proteïnes i evitant l'aparició de malalties produïdes per la ruptura “de l'equilibri d'aquestes substàncies”. Dins de les proteïnes endogenes generades per l'exercici físic es destaquen les endorfinas com neurotransmisores “que són capaces de generar una sensació de relaxació i felicitat”. Per tant, la millora de l'equilibri mental a partir de l'activitat física no és una sensació subjectiva sinó un procés fisiològic objectiu.

Beneficis de fer esport

La importància de l'esport en la salut mental es relaciona amb la prevenció i el tractament dels desequilibris psicològics. Els beneficis psíquics de l'esport són almenys aquests sis:

 

  • Augment de l'autoestima
  • Augmenta l'autoconfiança
  • Millora la memòria
  • Major estabilitat emocional
  • Millor funcionament intel·lectual
  • Major independència

Aquests beneficis converteixen l'exercici físic en una activitat que hauria de ser prescrita en patologies com l'ansietat, la depressió o els trastorns del somni. “En qualsevol malaltia mental i pràcticament en qualsevol malaltia, l'exercici físic és una peça clau”.

La pràctica esportiva prevé patologies físiques a causa de l'activació del sistema immunològic i malalties degeneratives com l'alzheimer, ja que influeix en una millor concentració. En el tractament de malalties, l'esport permet equilibrar les substàncies el desajustament de les quals ha generat la malaltia, actuant de forma similar a un fàrmac.

L'activitat física té una influència directa sobre la concentració, i per tant, sobre el rendiment acadèmic dels adolescents. Aquesta és la conclusió de l'estudi realitzat per la Universitat Autònoma de Madrid (UAM) i la Universitat de Cadis sobre més de 2.000 nens amb edats compreses entre 6 i 18 anys. “Una millor condició física fa que la concentració en classe sigui major. El procediment mitjançant el qual es produeix aquest fenomen, és perquè l'activitat física influeix sobre la força muscular, la capacitat cardiorespiratòria i l'habilitat motora que intervé en “la transmissió cognitiva, la memòria de treball i la flexibilitat cognitiva”, millorant el rendiment acadèmic.

Comment