Les nostres cèl·lules necessiten energia per realitzar les seves funcions vitals. El nostre organisme obté aquesta energia dels nutrients continguts en els aliments per mitjà de processos oxidatius.
Cap aliment és capaç per si mateix de cobrir les necessitats nutricionals de cada individu. La quantitat de nutrients varia en funció de cada aliment. Però recorda que el menjar no és solament el combustible per a les nostres cèl·lules, l'alimentació és també salut i benestar.
Una nutrició deficient no solament provoca trastorns sinó que, a més, afavoreix el desenvolupament de malalties cardiovasculars, hipertensió, càncer, diabetis tipus 2 i obesitat. És un dels motius pels quals és necessari cuidar la nostra alimentació. Una dieta saludable ha de contenir una diversitat d'aliments que proporcionin nutrients, calories i altres substàncies en quantitats que afavoreixin el funcionament òptim del nostre organisme.
 

Què són els micronutrientes?

Els micronutrientes són nutrients essencials, que encara que no aporten energia, són imprescindibles per a l'organisme, i hem d'obtenir-los a través de l'alimentació.
El nostre cos necessita petites quantitats de micronutrientes. Sense ells la química del cos no funcionaria.
Vitamines
Les vitamines són substàncies químiques necessàries per al creixement, la vitalitat i el benestar general del nostre cos. Aquests nutrients són clau per al funcionament cel·lular, el creixement i el desenvolupament normal del nostre organisme. I encara que es necessiten en quantitats molt petites, les vitamines solament es poden obtenir dels aliments, ja que el cos no les fabrica.
Però cal anar amb compte ja que altes concentracions de certes vitamines poden ser tòxiques.
Les vitamines poden actuar com a coenzims (substàncies químiques que activen els enzims) en processos metabòlics com la conversió de glucosa en energia. La piridoxina (vitamina B6), per exemple, participa en la formació de glòbuls vermells i ajuda al manteniment de la funció cerebral o la vitamina C (àcid ascòrbic) que ajuda al cos a absorbir el ferro, també a mantenir el teixit saludable (necessària per a la síntesi del col·làgen) i a la cicatrització de ferides.
Les vitamines es poden classificar en funció de si són solubles en greix o aigua:
• Vitamines hidrosolubles (solubles en aigua): hi ha nou vitamines hidrosolubles que el cos usa immediatament, ja que no pot emmagatzemar-les per molt temps. Les vitamines que no són utilitzades són excretades a través de l'orina. Per aquesta raó, és molt important una aportació continuada d'aquest tipus de nutrients i d'aquí la necessitat de prendre una dieta rica en fruites i verdures, que a més és una font d'antioxidants. En aquest grup es troben les vitamines del complex B (tiamina, ribiflavina, niacina, pirodixina, folato, vitamina B12, biotina, àcid pantoténico) i la vitamina C.
Vitamines liposolubles (o solubles en greix): s'emmagatzemen durant temps en el teixit gras corporal i en el fetge. Pertanyen a aquest grup la vitamina A, vitamina D, vitamina I i vitamina K. Es troben presents en els components grassos dels aliments.
Un contingut excessiu d'aquest tipus de vitamines o hipervitaminosis -especialment l'A i la D- en suplements pot provocar símptomes de toxicitat, mentre que una sobredosi de vitamines per consum d'aliments és molt rara.
Cada vitamina es troba en diversos aliments i en quantitats diferents. Grans sencers (cereals i arròs), fruites i hortalisses, productes làctics, carns magra de porc, visceras, carn vermella, fruita seca, ous, arvejas, frijoles, peixos o aus de corral són fonts de vitamines.
 

Quins són els minerals en els aliments?

El cos necessita minerals per a funcions com el manteniment de teixits, reaccions enzimàtiques, contracció muscular, reaccions nervioses i coagulació de la sang.
Tots els minerals (calci, magnesi, fòsfor, sofre, clor, sodi i potassi) són nutrients essencials i han de ser aportats per la dieta i ser consumits en quantitats determinades per a un bon manteniment de la salut. L'absorció dels minerals depèn de la presència o no d'altres nutrients i la situació fisiològica de l'individu. Un excés o defecte d'aportació de minerals pot afectar a la salut.
 

Quins són els oligoelementos?

Els oligoelementos també són elements químics que l'organisme necessita però solament en quantitats molt petites (crom, coure, fluor, iode, ferro, manganès, seleni, zinc, molibdè) .
Existeixen moltes i variades fonts alimentàries de minerals. Des de vegetals a aliments d'origen animal. L'aigua també pot proporcionar minerals (calci, magnesi, iode, fluor i coure).
Llet i productes làctics, vegetals de fulles verdes, carns, algues, fruites o cereals són alguns aliments rics en minerals.
Recorda que els aliments no són solament el combustible per a les nostres cèl·lules, l'alimentació és també salut i benestar. Sempre és millor que la teva dieta sigui variada i balancejada per garantir la ingesta tant de macronutrientes com de micronutrientes. Si controles la teva alimentació reduiràs el teu risc cardiovascular.